Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că va exista o reacţie foarte dură “la toate nivelurile” din partea Ucrainei, după ce separatiştii din Doneţk au spus că au fost recunoscuţi ca stat de Coreea de Nord. „Am participat la conferinţa “Asian Leadership”, care are loc în fiecare an la Seul, caşitala Coreei de Sud. Este una dintre platformele care atrag atenţia întregii regiuni. Şi este important pentru Ucraina ca interesele şi valorile noastre să fie auzite în toată lumea, în special în ţări importante din Asia. Le-am mulţumit pentru susţinerea lor şi am cerut o opoziţie mai activă faţă de tacticile de teroare ale Rusiei”, a spus Zelenski.
UPDATE ora 15:00 – ANALIZĂ | Vladimir Putin, între platitudine și forță: ”A decis să devină conducătorul lumii, ca un personaj dintr-un desen animat despre un răufăcător care vrea să preia întregul univers”
Despre Vladimir Putin s-au scris, de-a lungul timpului, cărți întregi. Analiștii politici au încercat să-l descifreze, strategii militari și-au manifestat scepticismul în legătură cu ”deschiderea” afișată de liderul de la Kremlin, actori și actrițe s-au mândrit că-i sunt prieteni, unii dintre ei au cerut cetățenie rusă. E drept, rațiunile au fost mai mult financiare, în această din urmă situație, factorul declanșator fiind impozitele mai mici.
Totuși, Vladimir Putin – adulat și urât, deopotrivă – a devenit punctul de reper al unei ”noi ordini” prin care încearcă să impună, atât înainte, cât și după invadarea Ucrainei, o ”refacere” a fostei URSS nemaifiind o dorință ascunsă a ”Țarului”. Pe de altă parte, Putin a vorbit în repetate rânduri despre ”ordinea mondială americană”, săgetând Washingtonul de fiecare dată când a avut ocazia. (Citește mai multe aici…)
UPDATE ora 14:00 – Cel puţin 12 morţi, inclusiv un copil, şi 25 de răniţi la Viniţa, în centrul Ucrainei, într-un atac rus cu trei rachete care provoacă un incendiu important
Cel puţin 12 persoane au fost ucise joi, într-un atac cu cel puţin trei rachete ruseşti, la Viniţa, un oraş situat în centrul Ucrainei, relativ cruţat de confruntări armate, anunţă serviciile ucainene de salvare, relatează AFP.
Trei rachete ruseşti au lovit în centrul Viniţei, au ucis 12 persoane, inclusiv un copil, şi au rănit alte 25 de persoane.
”La (ora locală) 12.15 (şi ora României), 12 morţi şi 25 de răniţi”, anunţă într-o postare pe Facebook Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, citată de News.ro.
UPDATE ora 13:00- Rușii au încercat să lovească Insula Șerpilor
O pereche de avioane de luptă rusești SU-27 au încercat să bombardeze Insula Șerpilor, potrivit Comandamentului Operațional din Ucraina de Sud, scrie CNN.
„Bombele au căzut în mare, lângă insulă”, a spus Comandamentul Operațional, care nu a dat alte detalii.
Insula, situată în Marea Neagră, în largul coastei de sud a Ucrainei, este considerată ca fiind importantă din punct de vedere strategic pentru război dar și pentru tranzitul navelor care transportă cereale ucrainene.
Au fost lovituri aeriene repetate pe insulă de la plecarea rușilor, pe 2 și 7 iulie. De asemenea, joi, mai multe elicoptere KA-52 au atacat regiunea de sud a Hersonului de trei ori, fără victime, a spus Comandamentul Operațional.
Acesta a adăugat că Marina rusă și-a regrupat rândurile, spunând că are trei nave cu rachete și două submarine pe mare care „reprezintă o amenințare pentru întregul teritoriu al Ucrainei”, scrie DIGI24.
UPDATE ora 12:00 – Rusia a declanșat „mobilizarea de voluntari” care să fie trimiși să lupte în Ucrana
Guvernul rus a început să lanseze apeluri la „mobilizarea de voluntari” în fiecare din regiunile sale pentru formarea de noi batalioane cu care să continue invazia în Ucraina, potrivit grupului de experţi americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), citat joi de agenţia de presă EFE.
Kremlinul „probabil a ordonat supuşilor federali” (regiunile din Federaţia Rusă) să formeze batalioane de voluntari pentru a participa la invazia rusă în Ucraina, în loc de a declara mobilizare parţială sau totală, potrivit acestui think tank, informează Agerpres.
ISW îl citează în acest sens pe corespondentul de război şi bloggerul rus Maksim Fomin, care a declarat că Rusia a început o „mobilizare a voluntarilor”, iar acesta înseamnă că „fiecare regiune trebuie să genereze cel puţin un batalion de voluntari”.
Media ruse au relatat că responsabili regionali recrutează bărbaţi în vârstă de până la 50 de ani (sau 60 pentru unele specialităţi militare) cu contracte de şase luni şi oferă salarii în medie între 220.000 şi 350.000 de ruble lunar (aproximativ între 3.750 dolari şi 6.000), potrivit experţilor ISW.
UPDATE ora 11:00 – „Torturați cu ace înfipte în răni”. Ce s-a întâmplat cu luptătorul Tork, rănit grav la Azovstal, capturat de ruși, întors acum la iubita sa
Un soldat din regimentul Azov, supranumit Tork, este unul dintre apărătorii ucraineni ai Mariupolului care la sfârșitul lunii iunie, în urma schimbului de prizonieri, a reușit să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Luptătorul a vorbit despre torturile la care a fost supus de ruși, dar și momentul în care a fost grav rănit în timpul bombardamentelor din Mariupiol. (Află detalii aici…)
UPDATE ora 10:00 – Patruzeci de ţări cer Rusei, într-o ”Declaraţie comună”, la New York, să oprească ”imediat” Războiul din Ucraina şi susţin demersurile Kievului la Curtea Internaţională de Justiţie
Aproximativ 40 de ţări – între care Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene (UE), Regatul Unit şi ţări asiatice – au cerut Rusiei, într-o ”Declaraţie comună”, să-şi oprească ”imediat operaţunile militare în Ucraina” şi susţin demersurile Kievului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), relatează AFP, citată de News.ro.
În această ”Declaraţie comună”, publicată miercuri la New York, aceste ţări îşi exprimă ”susţinearea” faţă de acţiunea Ucrainei ”împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie, în baza Convenţiei prevenirii şi reprmării infracţiunii genocidului din 1948, în vederea stabilirii faptului că intervenţia militară a Rusiei nu are niciun fundament juridic şi are la bază acuzaţii nefondate de genocid”.
Statele semnatare arată că CIJ a cerut Moscovei, la 16 martie 2022 să pună capăt războiului rus în Ucraina.
UPDATE ora 09:00 – Embargo pe gazul rusesc. Premier ceh: UE nu va reduce importul de gaze
Uniunea Europeană pregătește un al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaze rusești. Prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede, a declarat premierul ceh Petr Fiala pentru Reuters, notează Mediafax.
Fiala spune că se așteaptă ca sancțiunile care sunt acum finalizate de executivul UE pentru a intensifica presiunea asupra invaziei Rusiei în Ucraina să interzică importurile de aur, să lărgească o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise la export în Rusia și să vizeze mai multe persoane.
Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să prezinte pachetul în următoarele zile, iar statele membre ar putea să îl aprobe imediat după aceea, a declarat Fiala.
„Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, deoarece trebuie respectată o regulă conform căreia sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile”.
UPDATE ora 08:00 – Iveco Group se retrage din Rusia, transferând participaţia deţinută la o companie mixtă din această ţară partenerului său local
Producătorul italian de camioane şi autobuze Iveco Group a decis să se retragă din Rusia, transferând participaţia deţinută la o companie mixtă din această ţară partenerului său local, după ce a luat în considerare această măsură timp de luni de zile, ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova, a declarat miercuri directorul general Gerrit Marx, transmite Reuters.
Iveco deţine o participaţie de 33% la joint venture-ul AMT, pentru asamblarea camioanelor cu un partener local.
La începutul acestui an, Marx a spus că Iveco a început să evalueze dacă să părăsească compania mixtă şi că, între timp, şi-a suspendat participarea la activităţile acesteia, conform News.ro.
UPDATE ora 07:00 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că va exista o reacţie foarte dură “la toate nivelurile” din partea Ucrainei, după ce separatiştii din Doneţk au spus că au fost recunoscuţi ca stat de Coreea de Nord.
“Am participat la conferinţa “Asian Leadership”, care are loc în fiecare an la Seul, caşitala Coreei de Sud. Este una dintre platformele care atrag atenţia întregii regiuni. Şi este important pentru Ucraina ca interesele şi valorile noastre să fie auzite în toată lumea, în special în ţări importante din Asia. Le-am mulţumit pentru susţinerea lor şi am cerut o opoziţie mai activă faţă de tacticile de teroare ale Rusiei.
Şi ce ironie diabolică: astăzi reprezentanţii structurilor de ocupaţie din Doneţk au anunţat că au fost, după cum spun ei, recunoscuţi de Coreea de Nord. Bineînţeles, vom reacţiona într-un mod foarte dur la toate nivelurile. Însă aceasta este o veste care nici măcar nu merită comentarii suplimentare. Totul este evident. Calea pe care mergem noi şi unde poate duce calea ocupanţilor”, a spus Zelenski miercuri seară.
El a precizat că numărul morţilor din atacul ruşilor la Ceasiv Iar a ajuns la 48. “În acest moment, pe lista celor morţi se află 48 de persoane, inclusiv un copil. Din nefericire, numărul celor salvaţi nu s-a schimbat – 9. Salvatorii vor lucra în acel loc până când se vor înlătura toate dărâmăturile. Este unul dintre cele mai brutale atacuri ale ruşilor de pe durata întregului război – atât de multe victime… Condoleanţe rudelor şi prietenilor victimelor”, conform News.ro.